Het komt vaker voor dat je misschien denkt: heimwee bij volwassenen. Veel mensen herkennen heimwee van vroeger. Bijvoorbeeld wanneer ze bij een vriendje of vriendinnetje gingen logeren of toen ze voor het eerst met school op kamp vertrokken . Maar ook als je volwassen bent, kun je flink last hebben van heimwee. Is het gek als je dit hebt? En hoe ga je ermee om?

Is heimwee bij volwassenen gek?

Nee, heimwee bij volwassenen is helemaal niet gek. We omschrijven heimwee als een verlangen naar huis of een andere plek. We kennen het vooral van kinderen, maar ook bij volwassenen kan er in bepaalde situaties heimwee ontstaan.

Sommige mensen denken dat heimwee een ziekte of psychische stoornis is. Dit is het niet. Het is eigenlijk een hele normale stressreactie van je lichaam die zich uit wanneer je het lastig vindt om je aan te passen aan een nieuwe situatie. Deze stressreactie kan wel voor vervelende klachten zorgen, zoals buikpijn of slaapproblemen. Ook kan je je angstig of eenzaam voelen.

Wanneer komt heimwee bij volwassenen voor?

Heimwee bij volwassenen kan in verschillende situaties voorkomen. Het treedt meestal op wanneer iemand zich ver van zijn huis of vertrouwde omgeving bevindt, of wanneer er grote veranderingen in zijn of haar leven plaatsvinden.

Dit zijn een aantal veel voorkomende situaties waarin volwassenen heimwee ervaren:

Verhuizing (naar het buitenland)

Een verhuizing naar een nieuwe stad zorgt wel eens voor heimwee. Vooral heimwee na emigratie komt heel veel voor. Bij veel mensen gaat het na een tijdje over, maar bij sommigen gaat het over naar extreme heimwee.

Op kamers gaan

Studenten die voor het eerst op kamers gaan in een nieuwe stad krijgen vaak te maken met heimwee.

Reizen

Tijdens een wereldreis of een lange vakantie missen veel mensen hun thuis, ook al leven ze hun droom.

Overgang naar nieuwe levensfase

Heimwee bij volwassenen komt voor bij een overgang naar een nieuwe levensfase, zoals samenwonen, een scheiding of het verlies van een dierbare.

Nieuwe baan

Bij het starten van een nieuwe baan kan er heimwee ontstaan, vooral als het ver van huis is. Vooral voor expats die alleen naar een nieuw land vertrekken om te werken, komt heimwee snel om de hoek kijken.

Wanneer komt heimwee bij volwassenen voor

Tips om er mee om te gaan

  • Geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving. Voel je niet schuldig en schaam je niet over je gevoelens; weet dat het na een tijdje over gaat.
  • Zorg voor afleiding. Ga leuke dingen doen met iemand in je omgeving. Of ga alleen! Ook solo zijn er veel leuke dingen te doen.
  • Neem spullen mee van thuis. Ga je bijvoorbeeld een lange tijd op reis en ben je bang om heimwee te krijgen? Neem een kussen, knuffel of foto mee van thuis.

Behoefte aan hulp?

Je hoeft je niet te schamen als je heimwee hebt als volwassene. Toch kan het erg vervelend zijn als je je lusteloos, angstig of eenzaam voelt door een gemis van thuis. Helemaal wanneer je ver van huis bent.

Ben je een expat en heb je last van heimwee? Of ben je onlangs geëmigreerd en heb je behoefte om met iemand te praten? Onze psychologen hebben ervaring met heimwee en expatpsychologie en kunnen je hierdoor praktische adviezen geven die echt helpen. Vraag vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek aan.

    Veelgestelde vragen over heimwee bij volwassenen

    Wat als heimwee niet overgaat?

    Als heimwee niet overgaat en je bepaalde activiteiten gaat vermijden, zoals niet meer op vakantie gaan of uitjes met vrienden afzeggen, is het goed om hierover te praten. Praat erover met je vrienden en familie of zoek professionele hulp.

    Hoe lang kan heimwee duren?

    Hoe lang heimwee duurt, is in iedere situatie anders. Misschien heb jij er slechts enkele dagen last van, terwijl de ander weken of maanden heimwee ervaart. Heb je het gevoel dat je er in blijft hangen? Onze psychologen helpen je graag.

    Kan heimwee leiden tot andere psychische klachten?

    Ja, als je een lange tijd heimwee ervaart, kan dit leiden tot verschillende psychische klachten. Denk aan angst, stress en depressieve gevoelens. Ook kunnen er lichamelijke klachten ontstaan, zoals hoofdpijn of koorts. Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je psychische klachten hebt.

    Categories: Algemeen