Je hebt de kans gekregen om tijdelijk in het buitenland te werken, super tof! Of je nu naar Bali vertrekt om het digital nomad-leven te ontdekken of dichtbij huis in Europa blijft; emigreren heeft een grote invloed op je leven. Niet alleen ga je je vrienden en familie missen, maar je moet ook een vreemde taal leren, een nieuw sociaal netwerk opbouwen en je aanpassen aan een andere cultuur. Emigreren is niet niks! Helemaal niet gek dus dat er psychische problemen kunnen ontstaan. Maar daarvoor is er de expat psycholoog!
Wat is een expat psycholoog?
Elk jaar lopen honderden expats mentaal vast. [1] Emigreren naar een ander land betekent veel veranderingen. Je moet je aanpassen aan de cultuur, maar ook krijgen expats vaak te maken met hoge druk en verwachtingen op het werk. Deze veranderingen kunnen leiden tot stress en angst, maar ook tot burn-out en soms zelfs depressie.
Toch vinden expats het lastig om de juiste hulp te vinden. Want je zit nu eenmaal in een ander land waar je de taal waarschijnlijk nog niet goed spreekt. En je wilt natuurlijk wel met iemand praten die begrijpt waar je het over hebt. Gelukkig zijn er gespecialiseerde expats psychologen die precies weten wat er allemaal komt kijken bij een emigratie. Een expat psycholoog helpt je om te wennen aan je nieuwe omgeving, zodat je je ook daadwerkelijk thuis kunt voelen in het nieuwe land.
Wanneer ga je naar een expat psycholoog?
Een tijdje werken in een ander land lijkt super leuk; je ontmoet nieuwe mensen, werkt aan je droombaan en kunt ook nog genieten van een prachtige omgeving. Wat wil je nog meer? Toch is de werkelijkheid vaak net even anders. Je moet helemaal opnieuw beginnen; je hebt nog geen groot sociaal vangnet en ook de verhoogde werkdruk helpt niet mee.
Wanneer emigreren niet helemaal is wat je ervan had verwacht, noemen we dit ook wel de expat blues. De expat blues omschrijven we als negatieve gedachten of psychische klachten die je kunt ervaren na een verhuizing naar een ander land. Deze expat blues ontstaan vaak door meerdere factoren, zoals het niet kunnen wennen aan de cultuur en het missen van je familie en vrienden in Nederland.
Veel voorkomende problemen bij expats:
- Heimwee: je mist je familie, vrienden en je eigen vertrouwde omgeving. Je kunt zelfs kleine dingen gaan missen, zoals de lokale supermarkt. Een beetje heimwee is normaal, maar wanneer dit gevoel langere tijd blijft bestaan, leidt het tot eenzaamheid.
- Aanpassen aan de nieuwe cultuur: je vindt het lastig om je aan te passen aan de nieuwe taal, cultuur en normen.
- Geen sociaal netwerk: wanneer je in je eentje vertrekt naar een ander land, duurt het even voordat je een nieuw sociaal netwerk hebt opgebouwd. Je hebt niemand in de buurt om mee te praten en hierdoor krijgt je zelfvertrouwen een dreun.
- Stress: door het opbouwen van nieuwe routines, het gebrek aan een sociaal netwerk en het aanpassen aan de nieuwe baan, ontstaat er al snel stress.
- Worstelen met je identiteit: alles is anders in een nieuw land. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer weet wie je bent en waar je thuishoort. Je voelt je verloren.
- Depressie: een combinatie van de bovengenoemde factoren kan op den duur leiden tot een depressie. Je voelt je somber, hebt nergens meer zin in en wil eigenlijk weer terug naar huis.
Bovendien is een expat psycholoog ook geschikt voor partners, en in sommige gevallen kinderen, die zijn mee verhuisd. Zij kunnen namelijk ook psychische klachten ontwikkelen.
Hoe werkt online therapie?
Nu vraag je je waarschijnlijk af: hoe werkt een expat psycholoog? Bevindt deze zich in hetzelfde land als ik? En spreekt deze de Nederlandse taal?
Een expat psycholoog werkt via een beveiligde internetverbinding. Dit betekent dat je overal en wanneer je maar wilt met een therapeut kunt praten over je situatie. Je hoeft geen rekening te houden met tijdzones en de sessies vinden plaats in het Nederlands. Ook Engels is mogelijk wanneer je dit prettiger vindt.
Het is belangrijk om te weten dat een expat psycholoog niet zomaar een psycholoog is. Deze professional heeft zelf ervaring met emigratie en alles wat hierbij komt kijken. Hierdoor kan een expat psycholoog gerichte tips geven, bijvoorbeeld over hoe je kunt wennen aan de nieuwe cultuur. Voor de behandeling start wordt er een behandelplan op maat opgesteld. Dit plan is volledig afgestemd op jouw persoonlijke situatie en behoeften. Als je alleen behoefte hebt aan een luisterend oor is dit ook goed.
Lees hier meer over expatpsychologie.
Start met een gratis kennismaking
Ben je verhuisd naar het buitenland en loopt alles niet zoals je had gedacht? Of wil je graag tips over praktische zaken, zoals hoe je nieuwe vrienden kunt maken? De expat psychologen van Psycholoog Wereldwijd werken van over de hele wereld. Dus of je nu in Azië woont of in Zuid-Amerika; wij bieden 24/7 gesprekken aan. Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek of online therapie jou verder kan helpen.
Veel gestelde vragen van expats:
Is het normaal om als expat psychische problemen te ervaren?
Emigreren naar een ander land heeft een grote impact op je leven en gemoedstoestand. De veranderingen en uitdagingen waar je als expat mee te maken krijgt, kunnen leiden tot stress, heimwee en andere psychische problemen. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het zoeken van hulp. De therapeuten van Psycholoog Wereldwijd helpen je graag!
Heb ik een verwijzing nodig van een arts voor een expat psycholoog?
Om met een expat psycholoog van Psycholoog Wereldwijd in contact te komen, heb je geen doorverwijzing van een arts nodig. Dit maakt het eenvoudig om een afspraak te maken en direct de juiste hulp te ontvangen, waar je ook bent.
Worden de kosten vergoed door de zorgverzekeraar?
Online psychologische hulp kan in sommige gevallen worden vergoed door een internationale zorg-, reis- of expatverzekering. Informeer van tevoren altijd bij je verzekeraar naar de mogelijkheden.
Bronnen:
[1] https://sites.ggze.nl/thoughts/484