We hebben allemaal weleens ‘Ik vertrek’ gekeken. Hét tv-programma waarin Nederlanders een nieuw avontuur beginnen in het buitenland. Begint het bij jou ook te kriebelen? Er zijn heel veel landen waar je naar kunt emigreren, maar wat is nu voor jou de beste plek? Dit hangt natuurlijk heel erg af van jouw persoonlijke voorkeur, maar we kunnen je wel een beetje helpen. Want wat is het beste land om naar te emigreren? En zijn er landen waar je beter niet heen kunt? Lees snel verder en kom erachter.

Waarom emigreren naar het buitenland?

Je hoort het steeds vaker; mensen die emigreren naar het buitenland. Ze jagen hun droom achterna en vertrekken naar Spanje, Frankrijk of naar de andere kant van de wereld. De keuze om te emigreren maak je natuurlijk niet zomaar. Er komt veel wikken en wegen aan te pas. Het duurt dan ook ongeveer vier jaar voordat een emigratie ook echt wordt verwerkelijkt. [1] Maar waarom emigreren zoveel Nederlanders naar het buitenland? Dit zijn een aantal veel voorkomende redenen:

  • Werkgelegenheid
  • Een beter klimaat
  • Rust en ontspanning
  • Genieten van het pensioen
  • Om met hun partner samen te zijn

Waarom emigreren naar het buitenland

Wat is het beste land om naar te emigreren? Onze top 5

Als je nadenkt over emigreren is er vaak al een bepaald land dat je voorkeur heeft. Je gaat bijvoorbeeld al jarenlang naar dezelfde plek op vakantie en hierdoor heb je de omgeving en cultuur goed leren kennen. Of je familie woont in het buitenland en je wilt graag dichter bij hen wonen. Toch kan het nooit kwaad om meer informatie over het land of andere landen op te zoeken. Daarom onze top 5 beste landen om naar te emigreren.

Duitsland

Wist je dat er jaarlijks honderden mensen naar Duitsland emigreren? Veel mensen verhuizen naar ons buurland omdat de huizen er goedkoper zijn. Ook is het natuurlijk qua afstand dicht bij Nederland en kunnen zij vrienden en familie vaak bezoeken.

Spanje

Het weer in Nederland is natuurlijk best onvoorspelbaar. Het klimaat is dan ook een belangrijke reden waarom veel Nederlanders naar Spanje vertrekken. Niet alleen geniet je van lekker weer, maar ook de ontspannen levensstijl zorgt ervoor dat veel mensen emigreren. Daarnaast zijn de huizen goedkoper en kun je er heerlijk eten.

Australië

Een land buiten Europa dat populair is onder Nederlanders is Australië. Dit komt doordat er veel werkgelegenheid is en tegelijkertijd veel rust, ruimte en natuur. Bovendien vertrekken veel mensen naar Australië voor de liefde.

IJsland

Wil je naar een veilig land emigreren? Dan scoort IJsland heel erg hoog in het rijtje met beste landen om naar te emigreren. IJsland is namelijk het veiligste land ter wereld. Kinderen kunnen zonder ouders over straat lopen en er is veel gelijkheid binnen de samenleving.

Zweden

Ook Zweden kon niet ontbreken in dit lijstje. Het Scandinavische land is al jarenlang populair onder Nederlanders omdat het er rustig en veilig is. De omgeving is prachtig en je kunt er de ultieme vrijheid ervaren.

Wil je emigreren? Bereid je voor met Psycholoog Wereldwijd

Emigreren naar een ander land is natuurlijk een hele grote stap. Helemaal niet gek dus als je twijfelt over deze beslissing. Wil je goed voorbereid zijn op jouw avontuur? Onze expatpsychologen helpen je graag bij het voorbereiden op de mentale impact van emigreren. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan je misschien denkt. Wist je dat expats zelfs een groter risico lopen om psychische problemen te krijgen? Maar gelukkig hoeft dit in jouw geval niet zo te zijn.

Plan een gratis kennismaking met een van onze therapeuten en kijk of psychische hulp tijdens emigratie iets voor jou is.

     

    Veel gestelde vragen over emigreren

    Waar emigreren de meeste Nederlanders naar toe?

    Populaire landen om naar te emigreren zijn België, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook Frankrijk, Australië en Turkije zijn populaire emigratielanden onder Nederlanders. [2]

    Wat is het veiligste land om in te wonen?

    Volgens de Global Peace Index (een ranking die de veiligheid van landen beoordeelt) is IJsland het veiligste land om te wonen, gevolgd door Denemarken en Oostenrijk. [3]

    Hoe weet ik of emigreren iets voor mij is?

    Je maakt natuurlijk niet iedere dag de keuze of je wilt emigreren of niet. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt. Zet alle voor- en nadelen op een rij en praat erover met vrienden en familie. Wil je een beter beeld hebben van alles wat bij een emigratie komt kijken? Of wil je je goed voorbereiden? Bespreek het met een van onze expatpsychologen!

       

      Bronnen:

      [1] https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2024/04/niet-meer-emigreren-zonder-plan-72207w/

      [2] https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2020/waar-emigreren-we-heen/

      [3] https://nl.wikipedia.org/wiki/Global_Peace_Index

      Categories: Algemeen