We kennen allemaal het gevoel wel; je bent een tijdje weg van huis en verlangt terug naar je vertrouwde omgeving. Of je nu een week weg bent of een aantal maanden, iedereen krijgt weleens heimwee. Toch zijn de gevolgen voor de een heftiger dan bij de ander. Zo kan heimwee paniekaanvallen veroorzaken en kun je letterlijk en figuurlijk ziek worden door het verlangen naar huis. Maar hoe ontstaan deze fysieke klachten? En wat kun je doen tegen heimwee?

Wat is heimwee?

Misschien herken je het nog van vroeger. Je ging logeren bij een vriendje of vriendinnetje maar wilde in de loop van de avond terug naar huis. Je mist je vertrouwde omgeving en je familie. Het verlangen naar huis wordt ook wel heimwee genoemd. Heimwee is een normale reactie en wordt veroorzaakt door een verandering van omgeving. Het komt vaak voor als je voor het eerst op een nieuwe plek bent, maar ook na een verhuizing of tijdens een logeerpartijtje kun je heimwee krijgen. [1]

Veel mensen denken dat heimwee alleen voorkomt bij kinderen, maar dit is niet het geval. Ook volwassenen krijgen ermee te maken. Vooral expats ervaren vaak hevige gevolgen van heimwee. Zij gaan hiervoor vaak naar een expatpsycholoog.

Wat is heimwee

Gevolgen van heimwee

Het hebben van heimwee heeft verschillende effecten op de psychische als lichamelijke gezondheid van een mens. Normaal gesproken gaan de verlangens naar huis binnen, maar sommige mensen hebben er langdurig last van. Bovendien kan het zich bij iedereen anders uiten.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de gevolgen van heimwee. Zo hebben onderzoekers aan de Tilburg University aangetoond dat personen met heimwee zowel een verslechtering in hun gezondheid als hun stemming ervaren. [2] Het belangrijkste psychische gevolg is je lusteloos en ongelukkig voelen. Je wilt zo graag naar huis en je kunt je vrijwel nergens anders op focussen. Daarnaast kun je lichamelijke klachten ervaren, waaronder:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Slaapproblemen
  • Verminderde eetlust
  • Lusteloosheid
  • Hyperventilatie en paniekaanvallen
  • Benauwd
  • Veel huilen

Heimwee en paniekaanvallen

Heimwee en paniekaanvallen: het komt soms samen voor. Wanneer je een paniekaanval hebt, ervaar je opeens een intense angst die gepaard gaat met lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, zweten, trillen en misselijkheid. Je hebt als het ware het gevoel dat je de controle verliest. Hierdoor wil je wegrennen, schreeuwen of huilen.

Een paniekaanval kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door angst. Je bent bijvoorbeeld bang voor een belangrijke presentatie. Ook heimwee kan een paniekaanval veroorzaken, met name wanneer de verlangens naar huis en onzekerheid overweldigend zijn.

Heimwee en paniekaanvallen

Wat doen tegen heimwee paniekaanvallen?

Heb je veel last van paniekaanvallen? En denk je dat ze ontstaan door een combinatie van heimwee en onzekerheid? Wanneer het verlangen naar huis jouw dagelijks leven beïnvloedt, is het belangrijk om hier iets aan te doen.

  • Krop je gevoelens niet op. Wanneer je je gevoelens te lang binnen houdt, kan dit leiden tot een uitbarsting of een paniekaanval. Praten over heimwee lucht op.
  • Zorg voor afleiding. Door andere dingen te doen, leidt je je gedachten af van thuis. Ga naar de sportschool, spreek af met vrienden etc.
  • Zoek professionele hulp. Als je merkt dat de heimwee je dagelijks leven beïnvloed, bijvoorbeeld door veel heimwee paniekaanvallen, kun je hulp zoeken bij een psycholoog. Een psycholoog helpt je bij het omgaan met heimwee en de bijbehorende angsten.

Wil jij met iemand praten over heimwee of paniekaanvallen? Neem contact op met een van onze psychologen.

    Veel gestelde vragen over heimwee paniekaanval

    Is heimwee een angststoornis?

    Heimwee wordt niet erkend als een angststoornis of een andere psychische stoornis. We identificeren het als een normale reactie op een verplaatsing naar een andere omgeving of situatie. Het is geen stoornis of aandoening, maar toch kan heimwee veel invloed hebben op iemands leven. [2]

    Kan je ziek worden van heimwee?

    Je kunt je ziek voelen door heimwee. Zo heeft onderzoek aangetoond dat de gezondheid en het humeur minder waren bij personen met heimwee. [3] Je kunt je lusteloos voelen, buikpijn krijgen en slaapproblemen ontwikkelen.

    Komt heimwee vooral voor onder kinderen?

    Heimwee komt veel voor onder kinderen, maar ook volwassenen krijgen ermee te maken. Ongeveer 10% van de volwassenen ervaart heimwee. Het komt vaker voor bij expats, militairen en uitwonende studenten. [2]

     

    Bronnen:

    [1] https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/heimwee/item42135

    [2] https://npokennis.nl/longread/7830/is-heimwee-een-ziekte

    [3] Van Tilburg, Miranda & Vingerhoets, Ad & G.L, Van & Kirschbaum, Clemens. (1999). Homesickness, mood and self-reported health. Stress and Health. 15. 189-196. 10.1002/(SICI)1099-1700(199907)15:3<189::AID-SMI814>3.0.CO;2-U.

    Categories: Algemeen