Ga je binnenkort als expat naar het buitenland? Dan wacht je op een heel leuk en spannend avontuur. Wonen en werken in het buitenland is een droom van velen, maar toch weet niet iedereen wat er allemaal bij komt kijken. Sommige dingen zijn goed om van tevoren te weten. Zo voorkom je verrassingen op je bestemming.

Een goede voorbereiding is het halve werk, helemaal als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt. Wij zetten een aantal belangrijke zaken over werken als expat in het buitenland op een rij.

1. Doe research over de bestemming

Heb je besloten dat je als expat naar het buitenland wilt? Dan kun je de bestemming helemaal zelf bepalen. Misschien ben je een keer op vakantie geweest naar Spanje en lijkt het je daar goed vertoeven? Of hoor je iedereen praten over Bali en wil je de magie van het eiland zelf gaan ontdekken?

Naast het weer is het belangrijk om praktische factoren mee te wegen bij de keuze van de bestemming. Hoe ziet de cultuur eruit? Praten de mensen Engels of moet je de nieuwe taal leren? EN niet geheel onbelangrijk: hoe hoog is het salaris?

Het kan natuurlijk ook dat je huidige werkgever het land bepaalt. Ook dan is het goed om van tevoren meer te weten te komen over het land.

2. Het is soms nodig om een visum aan te vragen

Of je nu voor lange tijd naar het buitenland vertrekt of enkel een aantal weekjes weg wilt gaan: in sommige landen moet je een visum aanvragen. Als je binnen Europa blijft, is het op dit moment vaak niet nodig om een visum aan te vragen. Maar let op: het Verenigd Koninkrijk gaat vanaf 2 april 2025 ook een visum invoeren. [1]

Ook is het handig om je te verdiepen in een werkvergunning. Zo heb je bijvoorbeeld een werkvergunning nodig als je buiten Europa wilt werken.

Het is soms nodig om een visum aan te vragen

3. Je diploma is niet altijd geldig

Je hebt in Nederland gestudeerd en je hebt je diploma gehaald. Echter, dit diploma is niet altijd geldig in het buitenland. Maar geen zorgen, je hoeft geen nieuwe studie te doen, je kunt je diploma rechtsgeldig maken voor het buitenland. Bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) kun je jouw diploma downloaden en laten legaliseren, mocht dit nodig zijn.

4. Kijk hoe het met je verzekeringen zit

Als je voor een lange tijd naar het buitenland vertrekt, zul je ook andere verzekeringen moeten afsluiten. Je Nederlandse zorgverzekering dekt namelijk niet altijd de kosten in het buitenland. Welke verzekeringen je nodig hebt, hangt af van het land waar je naartoe gaat en de duur van het verblijf. In sommige landen kun je een lokale verzekering afsluiten. Dit moet vaak als je daar voor een werkgever werkt. Veel expats kiezen voor een internationale zorgverzekering of expatverzekering. Deze verzekering is wereldwijd en dekt medische kosten in het buitenland.

Check ook hoe het zit met je pensioenopbouw voordat je vertrekt. Soms is het mogelijk om pensioenpremie in Nederland te blijven betalen, zodat je later AOW krijgt.

5. Weet dat psychologische hulp altijd dichtbij is

Als expat naar het buitenland vertrekken is niet altijd makkelijk. Het lijkt een droom, maar op plaats van bestemming kan het soms toch iets tegenvallen. Daarnaast speelt heimwee vaak een grote rol en heb je nog geen groot sociaal netwerk om op terug te vallen. Het is belangrijk om te weten dat psychologische hulp altijd dichtbij is. Blijf niet te lang rondlopen met psychische klachten maar trek op tijd aan de bel.

Weet dat psychologische hulp altijd dichtbij is

Als expat naar het buitenland? Praat met een online psycholoog

Psycholoog Wereldwijd biedt psychische hulp voor expats. Onze psychologen zijn zelf expat (geweest) en kunnen je hierdoor goed begeleiden bij dit avontuur. Ook als je gewoon behoefte hebt aan een luisterend oor, kun je bij ons terecht. Bovendien kun je gewoon in het Nederlands of Engels praten. Dit is wel zo fijn. Neem contact met ons op en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Aangezien onze psychologen overal ter wereld wonen, zijn we altijd beschikbaar.

    Veelgestelde vragen over als expat naar het buitenland:

    Welke papieren heb ik nodig om als expat naar het buitenland te gaan?

    Welke papieren je nodig hebt, is afhankelijk van het land waar je heen gaat. Zo heb je mogelijk een visum, werkvergunning en vaccinatiebewijzen nodig. Daarnaast is het belangrijk dat jouw paspoort nog lang genoeg geldig is.

    Hoe ga ik om met een cultuurshock?

    Als expat moet je vaak heel erg wennen aan de nieuwe cultuur. Het is niet gek als je dit in het begin lastig vindt. Neem de tijd om te wennen en probeer een routine opbouwen. Als je dit lastig vindt, helpt het ook om er met iemand over te praten.

    Word psychologische hulp in het buitenland vergoed?

    Online psychologische hulp wordt vanuit de Nederlandse zorgverzekering vaak niet vergoed. Echter, er zijn wel mogelijkheden vanuit de internationale zorgverzekering. In sommige gevallen vergoed je werkgever de kosten van professionele hulp.

     

    Bronnen:

    [1] https://nos.nl/l/2550955

    Categories: Algemeen